Speedgolf på Bokskogen

På Bokskogen finns sedan några år en aktiv speedgolfgrupp. Speedgolf är för alla och det är utvecklande för ditt golfspel. Har du svårt att hinna med att spela så mycket golf som du vill kan detta vara en del av lösningen.

 

HISTORIK

Speedgolf uppstod på 70-talet när några entusiaster började tävla mot varandra i att spela snabbt. 2012 spelades det fösta VM i Speedgolf och första SM spelades 2014. Sedan dess har sporten utvecklats successivt i Sverige och nu finns det knappt 100 aktiva och 5-6 tävlingar varje år. En av tävlingarna är Bokskogen Speedgolf Open som anordnats varje år sedan 2021, i år spelas tävlingen söndagen den 19 maj på Kungsbanan. Den tävlingen ingår i Swedish Speedgolf Classic som är ett samarrangemang med Allerums GK.

 

VAD ÄR SPEEDGOLF?

Speedgolf handlar om att med ett begränsat antal klubbor spela en golfrunda så snabbt som möjligt. Det finns klara likheter med skidskytte, att prestera med precision vid hög puls. Eftersom vagn ej är tillåten så har de flesta med sig 3-6 klubbor i en enklare bärbag eller i handen. Mellan slagen springer, joggar eller går du i rask takt beroende på dina förutsättningar. Du kan även anpassa antalet hål efter din löpförmåga, 18 hål är inget krav. Resultatet är en kombination av tiden det tar att spela från första utslag till att du hålar ut på ditt sista hål och antal slag. Ett slag motsvarar en minut. Exempel: 95 slag på 60 min blir 155 i speedgolfscore (SGS).

HUR GÅR DET TILL?

Speedgolf utgår ifrån gällande golfregler med ett några mindre justeringar. Man får maximalt ha sju klubbor med sig och för att undvika onödigt slitage på greenerna är golfskor inte tillåtna. Lämpligen använder man någon form av gymnastiksko för löpning istället. Nedslagsmärken på greenerna lagas som vanligt, torvor på fairway återplaceras och har man varit i bunkern så krattar man efter sig. Bag får inte placeras på greenen. Vanligt golfvett helt enkelt.

Den stora skillnaden är när man mister sin boll då så kallad “skotsk drop” tillämpas. Skotsk drop innebär att man inte slår någon provisorisk boll. Istället droppar man en boll vid skärningspunkten (t.ex. där man såg bollen gå in i skogen eller out of bounds) med ett slags plikt, dock ej närmare hål. Det innebär även att man inte lägger tid på att leta efter bollen.

Något som gör speedgolf extra roligt är att det öppnar för ett antal olika strategier. Skall jag exempelvis satsa på att springa det snabbaste jag kan med risken att jag är så trött när jag skall slå att jag missar? Eller skall jag istället försöka jogga lugnare och på så vis förmodligen slå bättre och rakare slag? Vilken av strategierna jag väljer kommer även att påverka hur många klubbor, vilka klubbor jag väljer att ta med mig och om jag ens använder en bag. Det är roligt att testa olika strategier, t.ex. spela en runda med en klubba och bara försöka ta sig runt så fort som möjligt och inte lägga så mycket fokus på antal slag.

Man spelar antingen själv och startar då med ca 5 minuters mellanrum eller så kan man spela foursome, vilket är ett roligt sätt att bli introducerad till sporten.

Lämpligen försöker du vara först ut på banan på morgonen eller så spelar du strax innan skymningen, helt enkelt när du inte riskerar springa i kapp andra bollar som är ute på banan. Det är även lämpligt att förvarna klubben/green keeper om att du kommer spela. Oavsett så ska hänsyn alltid visas till banskötarna, antingen att man väntar på klartecken eller att man bara springer förbi utan att spela hålet.

JAG VILL TESTA, HUR GÖR JAG?

På klubben finns redan några hängivna speedgolfare. Under 2024 är planen att ha en stående tid en morgon varannan vecka då vi träffas och spelar. Är du intresserad så kontakta Mats Åkesson på mats@speedgolfsweden.se eller på tel 0761-418808. Mer information finns på www.speedgolfsweden.se